"Specialbørn" og inklusion

Endnu et brøl fra vest - del gerne.

For det første: 

Det hedder ikke "specialbørn",-med mindre man mener, at nogle børn er mere "specielle" (i den ufede forståelse) end andre. Alle børn er lige specielle og lige meget værd. Børn kan have forskellige forudsætninger, men det er de ikke mere eller mindre specielle af. Journalisten redder den længere nede i artiklen, men overskriften er en ommer.

For det andet (og jeg citerer): 

"Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) er på Færøerne, men skriver i en mail, at »det er vigtigt, at kommunerne sørger for, at dagtilbuddene giver alle børn den rigtige omsorg, hjælp og støtte«. Hun er derfor »glad for«, at der sidste år blev afsat en pulje på 60 mio. kr. til en såkaldt Inklusionsrådgivning, som skal vejlede og hjælpe kommunerne med at udvikle pædagogernes kompetencer."

Skulle vi i den forbindelse ikke afsætte en pulje på, tja...hvad kan det koste,...60 millioner, nej lad os starte med sølle 600 kr, så ministeren og hendes bagland kan indkøbe 1 eller 2 nyere pædagogisk-psykologiske bøger. De kan også ringe til mig, så sender jeg dem gerne et par stykker af mine - helt gratis.

Via læsning af disse bøger ville man sikkert blive klog på, at administrativ eller kvantitativ inklusion er en blindgyde for mange børn. De omtalte, skrøbelige unger får ikke nødvendigvis "den rigtige omsorg, hjælp og støtte" ved at blive flyttet ind i det almene, og slet ikke hvis vi udelukkende medsender "rådgivning". Børn med særlige behov kræver varme hænder med særlige kompetencer.

Helt ærlig. Er det så svært at forstå?

Hvorfor taler vi ikke om det, jeg definerer som "kvalitativ inklusion"? Her tager man udgangspunkt i det enkelte menneskes oplevelse af kvalitet, og ikke i (eksempelvis) ministeriets agenda.

Man kan være inkluderet i mange forskellige fællesskaber, og nogle børn har det bare bedst, hvis de ikke er i det almenes pulserende centrum. Vi skal naturligvis forsøge at sende dem i den almene retning, måske, med tiden, men ikke bare lige sådan. Og som sagt, ikke bare ledsaget af god (men dyr) rådgivning, som folk på gulvet alligevel har for travlt til at lytte til.

Tak fordi du gad at læse min kommentar.