Stress

Som mange ved, laver jeg mange “kaos-klasse” -interventioner. Dvs indsatser i skoleklasser, hvor uro og utryghed har overtaget i en sådan grad, at en akutindsats er påkrævet. Tidligere handlede det primært om pædagogik, klasseledelse og forældresamarbejde, men efterhånden er arbejdsrelaterede overbelastningsreaktioner (...den usexede, men rigtige, betegnelse for “stress”) blevet en almindelig del af den samlede opgaveløsningspakke.

Folk knækker nakken, og der er ikke kønt, skal jeg hilse og sige. -Ikke bare i kaosklasserne, men også i de almindelige, velfungerende klasser.

Stress, lad os bare kalde det det, har ikke noget at gøre med, om man er stærk eller svag, klog eller dum, gammel eller ung. Det er en på alle måder inkluderende sygdomstilstand, der rammer bredt. Den er invaliderende ikke bare for den enkelte, men påvirker også kolleger, elever og disses forældre.

Derfor er det alarmerende, når Folkeskolen.dk skriver, at mange lærere oplever sig stressede, simpelthen fordi, der ikke er tid nok til at lave arbejdet. Personligt vil jeg meget hellere arbejde med “udvikling” og des lige, men jeg forudser, at fremtiden bringer mange flere behandlingsopgaver, end før i tiden.

Så...

Til beslutningstagerne højt oppe i hierarkiet:
Få tjek på jeres business. I har lavet en arbejdstidsaftale og en folkeskole, der gør personalet syge. -Og det lærer børnene altså ikke noget af.

Til den lærer, der har:
Nedsat korttidshukommelse
Overbliksvanskeligheder
Nedsat appetit - eller trøstespiser
Tanker på speed - hele tiden
Svært ved at føle lyst til knus og kærtegn
Svingende/nedsat humør og/eller kort lunte
Dårlig søvn
Vedvarende, kropslig uro
Ondt i hovedet, svimmelhed eller tinitus
-Og som bare lyst til at sætte sig ned og tude

...du er ved at blive alvorligt syg. For din egen, for din families og for vores alle sammens skyld: Tag det alvorligt. Kontakt din læge og en psykolog. Det går ikke over af sig selv, og du skal ikke liiiiige nå dit og dat. Du skal i behandling. Heldigvis kan du blive rask igen, men kun hvis du reagerer mens tid er.

Til alle:
Pas på hinanden.