Robuste børn

Per Schultz Jørgensen har skrevet en ny bog, Robuste Børn, og straks er der atter fokus på fænomenet "curling-forældre". Jeg har ikke læst bogen og ved faktisk ikke, om PSJ rent faktisk anvender begrebet "curling" i bogen. Men begrebet anvendes bestemt i de medier, der omtaler bogen.

På DR.dk siger PSJ, at "forældre i dag skåner deres børn for ansvar og beskytter dem for selv den mindste smule modgang". Det er givetvis et fejl-citat, for jeg kan ikke forestille mig, at en anerkendt fagmand vil lægge navn til en sådan generalisering. Men jeg kommer i tvivl. Måske er der rent faktisk en videnskabelig undersøgelse, der helt præcist besvarer følgende spørgsmål:

Hvor stort er problemet? Hvor mange "curlingforældre" har vi ca. i Danmark og er antallet det sammen som i andre lande? Bor disse "curlingforældre" særlige steder eller er der tale om et spredt, geografisk fænomen? Findes der curling-gettoer?

Hvilken faglig definition opererer man med, når man siger "curlingforældre". -Og er man sikker på, at denne definition ikke overlapper andre problemgrupper (eksempelvis "speltmor" eller "særligt sensitive forældre", -jo, begge begreber eksisterer skam)? Er definitionen i øvrigt psykologisk, sociologisk eller antropologisk? Eller er den bare lommefilosofisk?

Hvad er det helt præcist curling-forældrene gør/tænker/føler, der muliggør en entydig klassificering som "curling". Personligt følger jeg eksempelvis min 10årige søn i skole næsten hver morgen, og jeg indrømmer, at jeg nogle gange bærer hans tunge taske af ren og skær kammeratlighed. Er jeg så curling? Eller spelt? Eller bare en god far der hygger sig med sit barn?

Jeg er sikker på, at PSJ ikke generaliserer ud fra egen erfaring, -det er han for garvet til. Men det ser ud til, at medierne gør. Eller tager jeg fejl?