En giftig cocktail - serveret med tillid

“Vi har tillid til, at lærerne løser opgaven”, siges det pt. som anerkendende modvægt til de mange tørre tæsk, der konstant tildeles folkene på gulvet i folkeskolen, pædagogerne inklusive. 

Det lyder godt med “tillid". Men det er det ikke. 

Når eksempelvis McDonalds proklamerer deres “tillid til folks frie valg”, er det en kommunikativ undvigelsesmanøvre. Man forsøger at sælge sukker, salt og fedt til trods for, at det er usundt for dem, der køber og spiser fastfoodprodukter. Ansvaret placeres alene hos forbrugeren, der må døje med de negative konsekvenser. Producenten af produktet holder sig ansvarsfri.

Sådan er det også i folkeskolen. Producenterne af den giftige Lov-409-Reform-Inklusionslov-med-et-twist-af-Strukturændring-cocktail, har med velklingende tillidserklæringer fralagt sig ansvaret for sit produkt. Helt som hos McDonalds - hvor man nok ville kalde samme produkt for en "McStress Menu". 

Men, i total fravær af loyalitet placeres ansvaret for den giftige cocktails effekt ikke engang hos forbrugeren, dvs. eleverne eller forældrene. Nej, det placeres hos personalet, der aktuelt har til opgave at sælge det toxin-fyldte blandingsprodukt; -gerne med et smil. Det har man “tillid" til. 

Lige nu er der brug for en hel del mere end “tillid”.

Der er brug for, at producenterne bag de nye tiltag i folkeskolen, tager et samlet ansvar for deres produkt. Det er ikke nok med "tid til forandring", "ja-hatte" og “omstillingsparathed” når det, man sælger, potentielt er skadeligt for både personale, elever og forældre.